Slechts een rijbewijs vereist

Slechts een rijbewijs vereist

Hoewel nog geen oude rot in het vak, heb ik als uitvaartbegeleider al heel wat gezien en gehoord. Hele mooie en betrokken dingen. Van mensen die hun werk met hart en ziel doen. Die altijd verder gaan dan wat zij moeten doen. Ik zie echter ook hele lelijke dingen. Stiekem best vaak.  Zaken waar ik tenminste mijn wenkbrauwen bij optrek. Meestal voortkomend uit gebrek aan tijd en empathie. Gebaseerd op gemakzucht. Maar wat ik nu las overtrof dat allemaal. Het was een bericht van een uitvaartonderneming in ons land. Zij zoeken nieuwe collega’s. Uitvaartbegeleiders. Als je interesse hebt kun je hen een whatsapp bericht sturen. Ja, je leest het goed. Geen motivatiebrief met cv. Maar een whatsapp bericht. Ik hoop van harte dat er na dat whatsapp bericht alsnog een verzoek volgt hen een uitgebreide motivatie te sturen. Maar de rest van het bericht geeft voor die hoop niet veel aanleiding. Er stond namelijk bij vereisten voor deze functie: een rijbewijs. Ik zocht naar de rest van de opsomming. Er stond immers vereisten en niet vereiste. Maar dit was het. Rijbewijs. Punt. Ik ben geschokt. Ontredderd ook. En ja, zelfs een beetje misselijk. Uitvaartbegeleiders. Dat zijn mensen die op een van de meest cruciale momenten in iemands leven, alles uit de kast moeten halen om een afscheid te realiseren dat aansluit bij wie iemand was en wie diegene achterlaat. Die een enorme dosis empathisch vermogen bezitten. Die zich verdiepen in een gezin. Die steeds opnieuw aansluiten bij wie er een beroep op hen doet, bij wat er gebeurt. Die ogen en oren op twintig plekken hebben. Die op onverwachte momenten en als de emoties hoog oplopen het hoofd koel houden. Die overzicht bewaren. En die steeds weer in staat zijn om een strakke planning en zakelijke afspraken te combineren met rust, vertrouwen en warmte. Het is voor mij een reality check. Omdat ik dacht dat er al heel wat aan het veranderen is in de uitvaartwereld. Dat we afstappen van de routine en afstandelijke ingetogenheid die ons landschap van de dood aldoor zwart en grijs maakten. Maar we zijn nog niet zover. Nog lang niet zelfs als ik deze onderneming zie. Ik hoop dat niemand ooit een uitvaartbegeleider treft voor wie slechts het behalen van het rijbewijs een motivatie is geweest voor dit werk. En als dat wel zo is: kom voor jezelf op, stuur hem of haar weg. En roep om iemand die wel al de kwaliteiten bezit. En die er alles aan doet om een uitvaart te regelen die recht doet aan een leven. Al komt die met de fiets, de bus of met de koets. Te paard. met de taxi of desnoods het hele eind lopend. GEEN RIJBEWIJS VEREIST!!

5 Reactie's
 • Verena
  Geplaatst op 10:51h, 05 november

  Helemaal mee eens!! In tijden van rouw en emoties heb je iemand nodig die weet waar hij of zij het over heeft en dit vriendelijk en empathisch over kan brengen. Diegene moet tot steun zijn. Rijbewijs inderdaad bijzaak

 • Henriette Koks
  Geplaatst op 16:41h, 08 november

  Ik kan je helemaal volgen. Die van ons kwam wel met een auto! Echter HIJ had alleen het rijbewijs is achteraf gebleken.
  Ik heb veel gemist bij het overlijden van mijn zoon, Deze man heeft alles laten zitten. Alles, wat voor mij het rouwen “makkelijker” zou hebben gemaakt.
  Ik kan daar boeken over schrijven.
  Dat doe ik dus niet.
  Ik heb wel een boek over alles wat een zelfdoding met zich meebrengt geschreven.
  Hoe V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin!

  Hierin beschrijf ik ook de tekortkomingen van de begrafenisondernemer. Wat dat alles met zich mee heeft gebracht voor mij aan extra ballast bij mijn grote verdriet!

  Dus alleen rijbewijs?

  • Hanneke
   Geplaatst op 13:50h, 30 november

   Wat verdrietig, Henriette, dat je zoveel hebt gemist nadat je zoon overleed. En dat op een moment dat het missen al zo groot is. Een uitvaartbegeleider die echt oog heeft voor de nabestaanden en bereid is daar steeds een stap extra voor te doen, zorgt voor een andere start van het rouwproces. En andersom krijgt rouwen nog geen plaats als je boos of teleurgesteld bent over (de dagen voor) de uitvaart. Moedig dat je een boek hebt geschreven. Ik hoop dat dat je wel heeft geholpen bij het rouwen. Alle goeds! Hanneke

 • Henk Brons
  Geplaatst op 14:28h, 15 november

  Dit is mij uit het hart gegrepen. Wat ben ik blij dat je er wel voor ons was.

  • Hanneke
   Geplaatst op 13:52h, 30 november

   Dank je wel Henk! Ook voor mij geeft op deze manier begeleiden heel veel voldoening.
   Alle goeds! Hanneke