Je bent manager en iemand uit je team verliest een dierbare. Wat nu?

Je bent manager en iemand uit je team verliest een dierbare. Wat nu?

Vroeg of laat krijg je ermee te maken in je rol als manager: een van de mensen uit je team maakt een ingrijpend verlies mee. Je staat voor de grote uitdaging om je dagelijkse – drukke – agenda te combineren met extra aandacht en zorg voor een van je teamleden en de rest van je team. Dat kan een behoorlijke opgave zijn. Zeker als je jezelf niet zo comfortabel voelt met de thema’s overlijden en rouw. Weet dat je het verschil kunt maken met de rol die je vervult!

Deze tips helpen je wellicht een eindje op weg.

  • Licht je team in, liefst persoonlijk en anders telefonisch. Doe dit soort berichten niet over de mail. Je weet niet waar en op welk moment iemand het leest en wat het effect van het bericht is. Wanneer je een groot team hebt, laat een van je collega managers je helpen met de belronde.
  • Jouw interesse en aanwezigheid in het hele proces zijn van onschatbare waarde. Nu, maar ook wanneer iemand straks weer aan het werk gaat. Ga daarom – uiteraard in overleg – zo snel mogelijk thuis langs. Zorg ook dat je – tenzij anders aangegeven – bij de uitvaart bent. Eventueel samen met voor diegene belangrijke collega’s.
  • Houd regelmatig contact zolang iemand thuis is. Tast steeds af of iemand interesse heeft in wat er op het werk gebeurt en praat hem/haar bij. Zo blijft er betrokkenheid bij het werk en de collega’s en zorg je dat de drempel zo laag mogelijk blijft om het werk weer op te pakken.
  • Laat het onderwerp ‘weer aan het werk gaan’ niet te lang liggen. Erover praten betekent nog niet dat het morgen – en direct weer volledig – moet gebeuren. Het betekent wel dat je daar naar toe gaat werken. Leg eventueel uit waarom werken kan helpen bij het rouwproces. Werken geeft onder andere structuur aan de dagen, voldoening en het contact met collega’s kan steunend zijn. Belangrijk dus dat werk een rol blijft spelen als iemand een ingrijpend verlies mee maakt.
  • Houd je team op de hoogte van de situatie bij hun collega thuis en onderzoek of zij nu iets extra’s nodig hebben om het werk goed te blijven doen.
  • Plan zo snel mogelijk een afspraak in op het werk. Collega’s ontmoeten, kopje koffie drinken, bijpraten over het werk en uiteraard horen hoe het met je medewerker gaat. Daarna kun je de uren gaan opbouwen waarbij je nauw contact houdt hoe dat gaat. Wees je ervan bewust dat het energieniveau en het concentratievermogen bij de meeste mensen nu op een laag niveau is. Pas de uren en werkzaamheden daar zo nodig op aan.
  • Blijf in gesprek, ook wanneer iemand weer helemaal aan het werk is en – ogenschijnlijk – makkelijk het werk weer oppakt. Jouw aandacht en interesse blijven heel erg belangrijk. Bovendien kun je tijdig aanpassingen doen wanneer bepaalde onderdelen van het werk (nog) niet opgepakt kunnen worden.
  • Schrijf belangrijke data (bijvoorbeeld de dag van overlijden) in je agenda en schenk daar aandacht aan.

Heb je naar aanleiding hiervan vragen of wil je overleggen? Neem gerust contact op

https://verlieskracht.nl/index.php/contact/

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.