Iemand uit mijn team heeft een dierbare verloren. Wat kan ik als leidinggevende doen?

Een van je medewerkers heeft een dierbare verloren of je krijgt te maken met het overlijden van iemand uit je team. Je staat voor de grote uitdaging om je dagelijkse – drukke – agenda te combineren met extra aandacht en zorg voor je team of een van je teamleden. Dat kan een behoorlijke opgave zijn. Weet, echter, dat je het verschil kunt maken met de rol die je vervult!!

Werken geef structuur aan de dagen, geeft voldoening en het contact met collega’s kan enorm steunend zijn. Belangrijk dus dat werk een rol blijft spelen als iemand een ingrijpend verlies mee maakt.

Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen. Kijk wat jou goed lijkt en past bij jouw leiderschapsstijl.

WANNEER EEN MEDEWERKER EEN DIERBARE VERLIEST

  • Ga zo snel mogelijk langs bij iemand thuis. Jouw interesse en aanwezigheid in het hele proces zijn van onschatbare waarde als iemand straks weer aan het werk gaat. Zorg ook, in overleg, dat je bij de uitvaart bent. Eventueel samen met voor diegene belangrijke collega’s.
  • Houd regelmatig contact zolang iemand thuis is. Tast steeds af of iemand interesse heeft in wat er op het werk gebeurt en praat hem/haar bij. Zo blijft er betrokkenheid bij het werk en de collega’s en zorg je dat de drempel zo laag mogelijk blijft om het werk weer op te pakken.
  • Laat het onderwerp ‘weer aan het werk gaan’ niet te lang liggen. Erover praten betekent nog niet dat het morgen – en direct weer volledig – moet gebeuren. Het betekent wel dat je daar naar toe gaat werken. Leg eventueel uit waarom werken kan helpen bij het rouwproces (zie boven).
  • Plan zo snel mogelijk een afspraak in op het werk. Collega’s ontmoeten, kopje koffie drinken, bijpraten over het werk en uiteraard horen hoe het met je medewerker gaat. Daarna kun je de uren gaan opbouwen waarbij je nauw contact houdt hoe dat gaat. Wees je ervan bewust dat het energieniveau en het concentratievermogen bij de meeste mensen op een laag peil is. Monitor dat goed bij het re-integreren.
  • Blijf in gesprek, ook wanneer iemand weer helemaal aan het werk is en – ogenschijnlijk – makkelijk het werk weer oppakt. Jouw aandacht en interesse blijven heel erg belangrijk. Bovendien kun je tijdig aanpassingen doen wanneer bepaalde onderdelen van het werk (nog) niet opgepakt kunnen worden.
  • Schrijf belangrijke data in je agenda en schenk daar aandacht aan

WANNEER EEN COLLEGA UIT JE TEAM IS OVERLEDEN

  • Informeer de collega’s uit je team zo snel mogelijk, liefst persoonlijk. Als dat niet mogelijk is dan telefonisch. In ieder geval niet per mail, sms of what’s app.
  • Stel hen in de gelegenheid op het werk hun emoties te delen en de uitvaart bij te wonen. Zorg dat je daar zelf ook aanwezig bent. Het is belangrijk om deze dag te delen zodat jullie samen weer een basis hebben om een ‘nieuw’ team te vormen.
  • Organiseer een team bijeenkomst waarin collega’s hun verhalen kwijt kunnen en er ook vooruit wordt gekeken. Wat betekent het wegvallen van een collega voor het werk? En ook: is er behoefte aan een afscheidsmoment als team? Hoe wordt dat vorm gegeven en door wie? Als je dit niet zelf wil/kunt, haal er dan iemand bij die jou en je team daarbij begeleidt. 
  • Blijf met de mensen uit je team in gesprek over het gemis van hun collega en houd goed vinger aan de pols of zij meer van jou nodig hebben om hun werk goed te blijven doen. Deze momenten kun je inplannen en/of op een natuurlijke manier doen door er aandacht aan te besteden bij de lopende gesprekscyclus van voortgangsgesprekken, planningsgesprekken en beoordelingsgesprekken.

Staat het antwoord op je vraag er niet bij of wil je overleggen? Stuur ons een bericht en we zullen jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.