Iemand die mij lief is, heeft een dierbare verloren. Hoe kan ik tot steun zijn?

In het leven van iemand in jouw omgeving is een belangrijk persoon overleden. Misschien kende jij deze persoon ook en heb je zelf ook verdriet. Het kan ook zijn dat je diegene niet (goed) kende. In ieder geval sta je naast iemand met veel verdriet en vraag je je misschien af wat je voor diegene kunt doen. Weet dat je van onschatbare waarde bent. Wanneer iemand rouwt om het verlies van een dierbare, zijn de mensen die dichtbij hen staan erg belangrijk. Zij vormen de basis om verder te kunnen leven met dat grote gemis. Een basis van houvast, geborgenheid en – omdat je elkaar al (goed) kent – een gedeelde geschiedenis waardoor jullie verbinding deze last kan dragen. Om je wat handvatten te geven in deze periode, staan hieronder een paar tips. Uiteraard is iedereen anders en vraagt het altijd om een persoonlijke benadering, afhankelijk van de relatie die jullie samen hebben. Toch zijn deze punten bruikbaar en toepasbaar voor een hele grote groep mensen.

  1. Aanvaard de pijn en het verdriet van de ander. Hoe moeilijk ook; je kunt de pijn van het gemis niet goedmaken of verzachten en dat hoeft ook niet.
  2. Wees bereid een oprecht luisterend oor te zijn. Wees bereid om jezelf een tijdje op de tweede plek te zetten. Onvoorwaardelijk met al je aandacht bij iemand zijn geeft steun en troost. Dus je eigen verhalen of die van iemand anders die je kent doen er even niet toe.
  3. Laat met enige regelmaat weten dat je aan de ander denkt. Stuur af en toe een berichtje, een kaartje of ga eens op bezoek. Ook – of zeker – als het verlies al enige tijd geleden is.
  4. Wees niet bang om te blijven vragen hoe het gaat. Het is fijn om te merken dat mensen aan je blijven denken en geïnteresseerd zijn in hoe het met je gaat. Ook de overledene blijven noemen en herinneren is erg belangrijk en steunend.
  5. Laat je adviezen achterwege

Alle goede bedoelingen ten spijt; adviezen zijn vaak niet prettig. Je wilt iemand helpen met je advies maar vaak is het tegenovergestelde het geval. Iemand heeft ze zelf vaak ook bedacht en je kan het gevoel oproepen dat je het verdriet wilt wegpoetsen met oplossingen. Maar voor een groot verdriet is geen oplossing. Behalve handvat 1 t/m 4 😉

Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur ons een bericht en we zullen jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.