15 jun Iemand die mij dierbaar was is overleden. Hoe krijg ik de juiste steun?
Je rouwt omdat iemand die je lief was is overleden. Je staat voor een grote uitdaging: het oppakken van je dagelijkse bestaan combineren met rouwen. Dat is heel hard werken. Wat voor velen nu vooral fijn is, is onvoorwaardelijke steun van de mensen om je heen: familie, vrienden, leraren op school, collega’s, sportmaatjes etc. Helaas ervaren veel mensen deze steun niet. Wellicht herken jij dat ook. Mensen om je heen voelen zich vaak machteloos en proberen jouw verdriet en pijn weg te nemen, jouw problemen op te lossen. Ze vragen niet (meer) naar jouw verdriet, geven je adviezen hoe je met je verdriet om moet gaan of gaan je misschien wel helemaal uit de weg.
Als mensen zeggen dat je je ‘verdriet moet verwerken’ lijkt dat te zeggen dat er ooit geen verdriet meer zal zijn. Dat is niet zo. Wanneer je iemand verliest is dat iets wat je je hele leven mee zult dragen. Het is zeker niet altijd op de voorgrond maar op belangrijke momenten in je leven, ook over vijfentwintig jaar, kun je weer het verdriet en gemis voelen.
Ik schrijf hieronder een aantal tips die je misschien kunnen helpen. Kijk wat jou goed en fijn lijkt en ga daarmee aan de slag.
- Kies een paar mensen uit waarbij je je veilig voelt en van wie jij het gevoel hebt dat ze jou kunnen en willen steunen. Vertel hen dat je hun steun en hulp nodig hebt, in welke vorm dat is en of ze jou die willen geven. Als je het moeilijk vindt om hulp te vragen/accepteren, bedenk je dan dat het voor mensen die dichtbij je staan ongelooflijk fijn is om iets voor jou te kunnen en mogen doen. Zij voelen zich vaak machteloos en hulpeloos. Op deze manier zorg je ervoor dat zij niet machteloos hoeven toe te kijken. En door daarin open en eerlijk te zijn zorg je er voor dat je de steun krijgt die jij graag wilt en nodig hebt.
- Zit je op school of heb je een baan? Vraag een gesprek aan met je mentor of leidinggevende. Rouwarbeid – de naam zegt het al – is werk. Het is echt hard werken om te rouwen en daarnaast ‘gewoon’ te werken of naar school te gaan. Wellicht merk je dat je minder energie hebt, dat je je niet goed kunt concentreren en dat je veel dingen vergeet. Naar school gaan of werken is voor de meesten ook fijn: het geeft structuur aan je dagen, je hebt afleiding en er zijn meestal mensen die je willen steunen. Bespreek tijdens het gesprek hoe je school/werk kunt combineren met een manier zoeken om je energie terug te vinden en te leren leven met dat grote verlies.
- Je zult ervaren dat je van veel mensen in je omgeving adviezen krijgt. “Je moet gewoon elke dag een uur gaan wandelen” of “neem de tijd om te huilen”. Hoe goed bedoeld ook – want het zijn mensen die van jou houden en zij willen graag jouw verdriet ‘oplossen’ – deze adviezen zijn vaak helemaal niet fijn. Je weet zelf het allerbest wat goed voor je is en hebt vooral behoefte aan een luisterend oor als dat nodig is. Daarnaast kan niemand jouw verdriet overnemen of oplossen. Vertel deze mensen dat ook. Dat je hun aandacht en interesse heel erg op prijs stelt en dat je nu vooral behoefte hebt aan …… (vul hier in wat je fijn vindt).
Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur ons een bericht en we zullen jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.