Boeken | Helpen bij verlies en verdriet

Deze boeken van Manu Keirse staan op mijn lijst van favoriete boeken vrij bovenaan. Door zijn ervaringsverhalen zijn deze boeken alles behalve droge kost. Concrete adviezen en ervaringen uit zijn praktijk wisselen elkaar steeds af. Als je het mij vraagt een must voor iedereen die vanuit welke rol dan ook mensen wil ondersteunen die een verlies meemaken.

Zijn benadering van rouw voelt voor mij aan als een warme winterjas; nuchter, eerlijk, betrokken. Ook ik vind het, net als Manu, belangrijk dat we mensen die een ingrijpend verlies meemaken geruststellen in al hun gevoelens en gedrag. Want nee, het is niet raar dat ‘je een paar maanden na het overlijden nog steeds met zijn t-shirt aan in slaap valt’. En het is ook niet gek dat ‘je soms nog het gevoel hebt dat ze elk moment kan bellen’. Laten we mensen in al deze ervaringen geruststellen en zo min mogelijk naar psychologen en therapeuten sturen omdat het niet goed met hen zou gaan. Laten we vooral naar hen luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Zodat zij keer op keer hun verhaal kunnen vertellen en op die manier bezig zijn om het nieuwe leven zonder de ander te verenigen met alle herinneringen.

Manu Keirse is is een Vlaams klinisch psycholoog. Hij geeft les aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Benelux-universiteit te Eindhoven. Door zijn doctoraat-studie werd hij expert in patiëntenbegeleiding, rouwverwerking en palliatieve zorg.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.