Maak jij het verschil voor een familielid of vriend in rouw?

 

Waarom

Iemand in jouw omgeving rouwt om het verlies van een dierbare. Je vraagt je misschien wel eens af hoe je diegene tot steun kunt zijn. Misschien worstel je met twijfels of je wel het juiste doet. Of ben je soms bang het verkeerde te zeggen en de ander juist verdrietiger te maken. En wellicht vind je het ook moeilijk om iemand van wie je houdt, verdrietig te zien. Of ben je zelf iemand verloren om wie je rouwt. Allemaal redenen om het gesprek over dat grote verlies uit de weg te gaan. Om te proberen de ander op te vrolijken. Even het verdriet te laten vergeten, het te verzachten. Maar ook probeer je misschien te helpen met adviezen. En dat is een van de moeilijkste dingen: je kunt de pijn en het verdriet van de ander niet wegnemen.

Weet dat jij heel belangrijk bent voor deze persoon. Je staat dichtbij, hebt degene die is overleden misschien gekend of hebt er veel over gehoord. Jij kunt het verschil maken door – met wat tips en handvatten -de juiste steun te geven. Zie ook ‘De vijf handvatten om het verschil te maken’.

 

Hoe

Door inzicht te krijgen in wat het verlies van een dierbare met iemand doet, wat rouwen precies is en wat je kunt doen om iemand te helpen. Door te snappen wat rouwen is en wat iemand in zo’n fase nodig heeft, kun je je steun daarop afstemmen.

 

Wat

Een vraag-en-antwoord-sessie. Je maakt dan een afspraak via onderstaand contactformulier. Telefonisch of via Skype kun je dan specifieke vragen stellen en krijg je informatie en handvatten, afgestemd op jouw situatie. Soms is het fijn om de persoon waar het om gaat erbij te hebben en met verschillende vrienden en familieleden bij elkaar te zitten. In dat geval organiseren we een familie- en-vrienden-sessie.