Documentaire | Twee levens

Documentaire | Twee levens

‘Twee levens’. Een bijzondere en ontroerende documentaire van 2Doc uit 2012 over een echtpaar dat al 25 jaar zoekt naar hun zoon die vermist is tijdens zijn reis door Chili. Vader en moeder Visser worden gevolgd door hun dochter en filmmaker Fifi Visser.

De wanhopige zoektocht naar wat er met hem is gebeurd brengt hen elk jaar opnieuw naar Chili. Elk jaar weer bezoeken ze locals, instanties en (inmiddels) vrienden die hen steeds weer met open armen ontvangen en bereid zijn mee te denken en zoeken. Ook schakelen zij jaarlijks de Chileense media in om aandacht te blijven vragen voor de vermissing van hun zoon en de grote wens om te weten wat hem is overkomen. Het geeft een liefdevol maar ook pijnlijk beeld van wat mensen doormaken die iemand in hun directe omgeving (ver)missen. Van hoe – onuitgesproken maar zichtbaar – vader en moeder verschillend kijken naar deze afschuwelijke realiteit. Vader die niet meer gelooft dat zijn zoon nog gevonden zal worden en de eindeloze hoop van moeder dat dit wel zo zal zijn.

Het gebrek aan duidelijkheid belemmert of voorkomt dat er een rouwproces op gang komt. Hoe kun je immers rouwen als er geen bewijs is dat iemand is overleden? Of zoals de Amerikaanse rouwdeskundige William Worden aangeeft in zijn stappen van rouw: als je de realiteit van de dood niet onder ogen ziet kun je ook de pijn van het gemis niet voelen en daarmee niet opnieuw je leven vormgeven zonder de ander. Dus al die fases waar de meeste mensen doorheen gaan bij een rouwproces kunnen in het geval van een vermissing niet worden doorlopen.

Niet weten of er ooit antwoorden zullen komen, heeft niet alleen een grote impact op het dagelijks leven, maar leidt ook tot onduidelijkheden over de toekomst. Of zoals vader Visser zelf zegt: “Ik heb twee levens. Eentje dat stilstaat en een dat doorgaat”. Gestructureerde aandacht voor beide levens lijkt de enige manier om die twee te verenigen. Om te blijven zoeken naar antwoorden en daarnaast je rollen als ouder, echtgenoot, vriend, werknemer in te blijven vullen. Flexibel, buigzaam, gedisciplineerd ook wel. En voor iedereen die om deze mensen heen staat is de grote uitdaging om met hen mee te bewegen tussen deze twee levens. Vol geduld en compassie. En ook: liefdevol eerlijk wanneer je een andere kijk op deze zo vreselijk ingewikkelde realiteit hebt…….

 

http://www.2doc.nl/documentaires/series/hollanddoc/2012/twee-levens.html

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.